Kultura i gastronomija u Mošćeničkoj Dragi

o-mjestu-1o-mjestu-2

Mnogi povijesni kapetani i mornari potječu iz ovih krajeva u što se posjetitelji mogu uvjeriti gledajući brojne zavjetne slike koje se mogu vidjeti u nekoliko crkava u Brseču i Mošćenicama.

Na dnu kanjona Mošćeničke Drage nalazi se crkva Sv. Petar prema kojoj je cijelo naselje dobilo ime. U njoj se nalazi škropionica iz 1573. godine ispisana glagoljicom. No, to nije jedino mjesto gdje nailazimo na glagoljicu, natpise na glagoljici nalazimo na mnogo građevina u Mošćenicama i Brseču također.

Samo 2 km od Brseča u mjestu Zagore akademski kipar Ljubo de Karina otvorio je galeriju-atelje u kojoj posjetitelji mogu vidjeti neke od njegovih skulptura. Velik dio njegovih radova osim u javnim prostorima u Hrvatskoj se nalazi i u inzomestvu (Njemačka, Italija, Slovenija, Japan).

Gastronomski specijalitet ovog kraja kojeg definitivno morate probati je kvarnerski odnosno draški škamp. Njega se može naći na jelovniku gotovo svakog ribljeg restorana u regiji, a najčešće se nude svježi. Postoji dosta različitih načina pripreme, no koji god način izabrali sigurno se nećete razočarati nego ćete ih htjeti probati sve. Skoro sva jela pripremaju se na izuzetno zdravom maslinovom ulju.

U proljetnim danima svakako preporučamo samonikle sparoge koje se pripremaju na bezbroj načina, dok vas za jesenjski period čekaju slastice od kestena ili maruna kako ih zovu domaći.

Turistička zajednica Mošćeničke Drage

o-mjestu-1o-mjestu-2

Broj domaćeg stanovništva općine Mošćenička Draga kreće se oko 1500 stanovnika, dok za vrijeme sezone smještajni kapacitet prelazi brojku od 2500 posjetitelja. Smještaj posjetitelji mogu naći kod privatnih iznajmljivača u hotelima i kućama za odmor. Pod kućama za odmor najčešće se podrazumijevaju obnovljene kamene starine na proplancima. Također, odmah uz more smještaj je moguće naći i u nekim od luksuznih vila. Bitno je spomenuti i smještaj Villa Istra koja datira početkom 20. stoljeća. Renovirana je prije nekoliko godina i udaljena je samo desetak minuta hoda od centra Mošćeničke Drage. Sa njene prostrane terase pruža se impresivan pogled na grad Rijeku, otoke Krk, Cres te čitav Kvarnerski zaljev. Ljubitelji kampiranja u prirodi bit će oduševljeni činjenicom da se samo na 150 m od samog centra Mošćeničke Drage nalazi Autocamp Draga te nekoliko manjih autokampova.

Sjedište Tursitičke zajednice nalazi se kod autobusne stanice u Mošćeničkoj Dragi gdje možete dobiti sve potrebne informacije vezane uz vaš ostanak. U samom centru mjesta nalazi se turistička agencija Annalinea, a na raskrižju je Info centar gdje također možete postaviti eventualna pitanja.

Ljetovanje i odmor u Mošćeničkoj Dragi

mošćenička draga plaža

Mnogo ljudi pri samom spomenu na Mošćeničku Dragu odmah u mislima vizualizira dugu šljunčanu plažu koja se proteže kroz sam centar i predstavlja zaštitni znak tog mjesta. Ta plaža se zove Sipar, a smatra se jednom od najvećih i najljepših plaža Opatijske rivijere. Ukoliko krenemo šetalištem uz more prema jugu nailazimo na niz šarmantnih starih vila od kojih su neke stare i preko 100 godina. Također, možemo vidjeti i spomenik podignut partizanskoj vojsci koja se iskrcala 1945. i oslobodila Mošćeničku Dragu te započela oslobođenje čitavog Hrvatskog primorja. Dolazimo do plaže Sv. Ivan, a poslije nje se odmah nalazi i nudistička plaža FKK Senjavac.

Na putu od Mošćeničke Drage prema Brseču nalaze se dvije plaže Jelenšćica i Uboka, a odmah pokraj Brseča u uvalici zaklonjena kamenim stijenama nalazi se pravi dragulj, šljunčana plaža Klančec. Brsečka obala obiluje malim osamljenim pješčanim uvalama do kojih se na žalost jedino može doći barkom.

Ljubitelji povijesti i avanturisti ne smiju propustiti mitsko povijesnu stazu Trebišće. Staza je duljine oko 15km a povijesno najinteresantnije je područje između sela Trebišća i Perun za koje istraživači smatraju da je naseljavalo prve slavenske doseljenike na Kvarner. Tu posjetitelji mogu upoznati povijest starih Slavena, njihove običaje i vjerovanja.

Zaljubljenike u sport i prirodu oduševit će poznata utrka Učka Trail koja je dio serijala Kvarner Trails i održava se svake godine. Riječ je o trail running natjecanju ali i putovanju kroz prostranstva zaštićenog Parka prirode Učka uz predivni pogled na Kvarnerski zaljev i otoke ali i kontinentalni dio Istre.

Ukoliko krenemo šetalištem uz more prema jugu nailazimo na niz šarmantnih starih vila od kojih su neke stare i preko 100 godina. Tu se svakako ističe Villa Istra koja odiše stilom starog Mediterana.

O mjestu Mošćenička Draga

o-mjestu-1o-mjestu-2

Mošćenička Draga je jedno malo ribarsko mjesto u Primorsko-goranskoj županiji koje se razvilo u popularnu turističku destinaciju. Smješteno je samo 15km od Opatije, a nastalo je u 19. stoljeću u podnožju brda na kojem se nalazi srednjovjekovni utvrđeni gradić Mošćenice po kojem je i samo mjesto dobilo naziv. Stanovnici Mošćenica i okolnih mjesta doselili su se bliže moru kako bi se mogli baviti ribolovom te je tako nastala mala ribarska luka. Mošćenička Draga ima status općine pod koju spada 14 okolnih mjesta od kojih su najatraktivnije turističke destinacije srednjovjekovni gradovi Brseč i već spomenuti Mošćenice koji su očuvani sa mnoštvom prolaza, uličica i velikih zidina koji posjetitelja vraćaju daleko u prošlost.

U Brseču posjetitelji mogu vidjeti stari mlin za masline i mnoštvo gradskih kuća koje datiraju čak iz 17. stoljeća te mnoštvo crkava kao što su Župna crkva Sv. Jurja, Crkva sv. Križa, Crkva sv. Magdalene, Crkva sv. Stjepana na brsečkom groblju i mnogi drugi sakralni objekti. Same zidine, utvrde i crkveni zvonik su mnogo stariji i datiraju iz ranog srednjeg vijeka. Brseč je rodno mjesto poznatog Hrvatskog književnika i političara Eugena Kumičića čija bista se nalazi na ulazu u stari grad, a njegova rodna kuća je pretvorena u galeriju i knjižnicu te je otvorena za posjetitelje.

Sa zidina Mošćenica pruža se divan pogled na Kvarner i otoke Krk i Cres, a sam grad odiše dalekom prošlošću što potkrepljuju i razna arheološka nalazišta. Postoji samo jedan ulaz u grad tj. kroz gradska vrata dok je ostatak grada okružen strmom padinom. Uz mlin za masline vrijedi posjetiti etnografsku zbirku na samom ulazu u grad kako bi dobili bolju sliku na koji je način živio stanovnik ovog prapovijesnog grada. Na središnjem gradskom trgu svakako treba posjetiti Župnu crkvu Sv. Andrije Apostola sa masivnim zvonikom izgrađenim u 13. stoljeću.

Područje općine Mošćenička Draga obuhvaća 7 šljunčanih plaža koje spadaju među najljepše plaže u Hrvatskoj, a sam teritorij općine velikim dijelom je zahvaćen brdovitom površinom Parka Prirode Učka. To omogućuje ljubiteljima prirode da uz more uživaju u šetnji i planinarenju te osjete čari čistog zraka i netaknute prirode.