o-mjestu-1o-mjestu-2

Mnogi povijesni kapetani i mornari potječu iz ovih krajeva u što se posjetitelji mogu uvjeriti gledajući brojne zavjetne slike koje se mogu vidjeti u nekoliko crkava u Brseču i Mošćenicama.

Na dnu kanjona Mošćeničke Drage nalazi se crkva Sv. Petar prema kojoj je cijelo naselje dobilo ime. U njoj se nalazi škropionica iz 1573. godine ispisana glagoljicom. No, to nije jedino mjesto gdje nailazimo na glagoljicu, natpise na glagoljici nalazimo na mnogo građevina u Mošćenicama i Brseču također.

Samo 2 km od Brseča u mjestu Zagore akademski kipar Ljubo de Karina otvorio je galeriju-atelje u kojoj posjetitelji mogu vidjeti neke od njegovih skulptura. Velik dio njegovih radova osim u javnim prostorima u Hrvatskoj se nalazi i u inzomestvu (Njemačka, Italija, Slovenija, Japan).

Gastronomski specijalitet ovog kraja kojeg definitivno morate probati je kvarnerski odnosno draški škamp. Njega se može naći na jelovniku gotovo svakog ribljeg restorana u regiji, a najčešće se nude svježi. Postoji dosta različitih načina pripreme, no koji god način izabrali sigurno se nećete razočarati nego ćete ih htjeti probati sve. Skoro sva jela pripremaju se na izuzetno zdravom maslinovom ulju.

U proljetnim danima svakako preporučamo samonikle sparoge koje se pripremaju na bezbroj načina, dok vas za jesenjski period čekaju slastice od kestena ili maruna kako ih zovu domaći.