o-mjestu-1o-mjestu-2

Mošćenička Draga je jedno malo ribarsko mjesto u Primorsko-goranskoj županiji koje se razvilo u popularnu turističku destinaciju. Smješteno je samo 15km od Opatije, a nastalo je u 19. stoljeću u podnožju brda na kojem se nalazi srednjovjekovni utvrđeni gradić Mošćenice po kojem je i samo mjesto dobilo naziv. Stanovnici Mošćenica i okolnih mjesta doselili su se bliže moru kako bi se mogli baviti ribolovom te je tako nastala mala ribarska luka. Mošćenička Draga ima status općine pod koju spada 14 okolnih mjesta od kojih su najatraktivnije turističke destinacije srednjovjekovni gradovi Brseč i već spomenuti Mošćenice koji su očuvani sa mnoštvom prolaza, uličica i velikih zidina koji posjetitelja vraćaju daleko u prošlost.

U Brseču posjetitelji mogu vidjeti stari mlin za masline i mnoštvo gradskih kuća koje datiraju čak iz 17. stoljeća te mnoštvo crkava kao što su Župna crkva Sv. Jurja, Crkva sv. Križa, Crkva sv. Magdalene, Crkva sv. Stjepana na brsečkom groblju i mnogi drugi sakralni objekti. Same zidine, utvrde i crkveni zvonik su mnogo stariji i datiraju iz ranog srednjeg vijeka. Brseč je rodno mjesto poznatog Hrvatskog književnika i političara Eugena Kumičića čija bista se nalazi na ulazu u stari grad, a njegova rodna kuća je pretvorena u galeriju i knjižnicu te je otvorena za posjetitelje.

Sa zidina Mošćenica pruža se divan pogled na Kvarner i otoke Krk i Cres, a sam grad odiše dalekom prošlošću što potkrepljuju i razna arheološka nalazišta. Postoji samo jedan ulaz u grad tj. kroz gradska vrata dok je ostatak grada okružen strmom padinom. Uz mlin za masline vrijedi posjetiti etnografsku zbirku na samom ulazu u grad kako bi dobili bolju sliku na koji je način živio stanovnik ovog prapovijesnog grada. Na središnjem gradskom trgu svakako treba posjetiti Župnu crkvu Sv. Andrije Apostola sa masivnim zvonikom izgrađenim u 13. stoljeću.

Područje općine Mošćenička Draga obuhvaća 7 šljunčanih plaža koje spadaju među najljepše plaže u Hrvatskoj, a sam teritorij općine velikim dijelom je zahvaćen brdovitom površinom Parka Prirode Učka. To omogućuje ljubiteljima prirode da uz more uživaju u šetnji i planinarenju te osjete čari čistog zraka i netaknute prirode.